Kor Onclin

Overzichtstentoonstelling en Ateliers Kor Onclin

In deze uitgebreide overzichtstentoonstelling zijn de verschillende aspecten van het oeuvre van Kor Onclin goed vertegenwoordigd. Naast zo’n 75 werken op doek, papier en karton zijn ook twee Totemgroepen geïnstalleerd, alsmede de objectengroep met de wieldoppen (l’Univers, moi et les autres).
In mei werd de expositie gecombineerd met de ‘Ateliers Kor Onclin’, een schilderproject voor kinderen. Alle schoolklassen die een week- of dagstage liepen in het Centrum, hebben hieraan deelgenomen. Marleen Onclin heeft  ruim twee weken dit bijzondere project begeleid. Het programma besloeg een hele ochtend of middag en begon met  een uitgebreide rondgang in de diverse expositieruimten. De kinderen waren hierbij zeer actief met hun reacties, vragen en observaties. Daarna gingen ze zelf aan de slag met het beschilderen van gebruikte (auto)wieldoppen. Ook het voorwerk met de primer deden ze zelf.
De selectie foto´s geeft u een impressie van de fantasie, de overgave en de concentratie waarmee de kinderen gewerkt hebben.

Doel van dit Educatieve Kunstproject:
– Kinderen in aanraking brengen met moderne kunst, met de werkwijze van een schilder en met zijn geschiedenis.
– Stimuleren van hun observatievermogen en hun verbeeldingskracht.
– Zelfexpressie d.m.v. het schilderproject met de wieldoppenSleutelwoorden bij dit alles:  verwondering, verbeeldingskracht, de eigen creatieve expressie.

Het project is een daverend succes! Zowel de kinderen als hun begeleiders waren zeer enthousiast. In twee weken tijd hebben 300 kinderen deelgenomen en zijn 70 wieldoppen beschilderd, de ene nog kleurrijker dan de andere!Deze hangen nu overal in bomen, op hekjes en muurtjes op het terrein van le Mas de l’Artaude. Een feest van kleur en fantasie! Iedere klas mocht na afloop een wieldop meenemen als voorbeeld voor de eigen school. Een klas is direct na terugkomst verder gegaan en stuurde foto’s van het prachtige resultaat. De scholen die hebben deelgenomen (kinderen in de leeftijd van 4 – 14 jaar) kwamen zowel uit de regio Toulon als ook van andere departementen. Ook waren er twee klassen van een school uit Tunesië (Tunis). Zoals iemand opmerkte:  “Kor Onclin, ça s’exporte!”
Het project is  een samenwerkingsverband van FOL-Ardèche, Onclin-Chabrion Stichting,  gemeente Le Pradet, scholen in de region, Office du Tourisme en FOL-Var.

Subproject bij de tentoonstelling: Concours ‘Trouver le Titre’
Via een officieel deelnameformulier werd de kinderen gevraagd een titel te bedenken voor een van de werken die dat nog niet had. Iedere klas kon één voorstel indienen. De Kindergemeenteraad van Le Pradet heeft in een officiële beraadslaging uiteindelijk de titel gekozen die in hun ogen het beste bij het werk paste.

Titel: L’Oiseau Scaphandrier
Winnaar van het concours: Ecole primaire publique de Pierrerue (04)

Vervolg expositie
In juli en augustus is er een onderbreking van de expositie in le Mas de l’Artaude. Ook de Totems en het merendeel van de beschilderde wieldoppen zijn daar dan niet te zien.
Half september wordt alles weer geïnstalleerd in Centre Le Mas de l’Artaude. De expositie is dan tot begin november weer te bezichtigen voor de kinderen die in het Centrum verblijven.

Adres: Le Mas de l’Artaude:  Rue Jean Aicard – 83220 Le Pradet (regio Toulon/Frankrijk).